Besa Sözlüğü

TEMPERLİ CAM

Camın ısı ve darbeye dayanıklı hale gelmesi istendiğinde Cam Temperleme denilen bir işlemden geçirilir. Temperleme prosesi cam panoların özel fırınlarda erime noktasına yakın derecelerde ısıtıldıktan sonra hızla soğutulması esasına dayanır.
Cam 700°C’ye kadar ısıtılır ve hava üflenerek soğutulur. Sıcaklığın azalması ile yüzey büzüşür ve sertleşir. Ancak iç kısım sıcak kalır ve yüzeydeki büzülmeye kendini uydurur. İç kısmın soğumasıyla Camın her iki yüzünde basınç, iç kısımda ise çekme gerilmeleri oluşur. Ani soğutma uygulanarak temperleme işlemlerinden geçen Cam300°C’lik bir ısıl şoka dayanıklı hale gelmekteyken temperlenmemiş Camda 30-50°C’ lik bir ısıl şok Camın kırılmasına neden olmaktadır.
Temperlenmiş Camların mekanik olarak test edilmesinde uygulanan “Yüksekten Bilye düşürme deneyi” ndeTemperlenmiş 6 mm. lik bir Cam 2 m. yükseklikten düşen 500 gr. Ağırlığındaki bir çelik bilyenin etkisi ile kırılırkenTemperlenmemiş Cam aynı deneyde 30 cm. yüksekten düşen aynı ağırlıkta bilye ile kırılmaktadır.
Tam Temperlenmiş Camlardan başka, kısmi temperlenmiş Camlar da dış zorlamalar ve ısıl gerilimlere karşı dayanıklıdır. Kısmi Temperlenmiş Camların mukavemeti Temperlenmiş Camların yarısı kadardır. Kısmi Temperleme de aynı fırınlarda ve aynı sıcaklık derecelerinde gerçekleştirilir. Bu işlemdeki tek fark soğutmanın nispeten daha yavaş yapılmasıdır. Daha yavaş soğutulan camların yüzey ön gerilimi daha az, dolayısıyla spontane kırılma riski daha düşüktür. Kısmi Temperlenmiş Camlar, kırılma anında büyükçe parçalara bölünmesi, Camların doğrama boşluğunda kalabilmesi ve spontane kırılma risklerinin düşük olması nedeniyle, özellikle A.B.D.’ndeki giydirme cephelerde tam temperlenmiş camlara tercih edilmektedir.
Giydirme cephelerde kullanılması düşünülen Camların kalınlığı ve boyutları dikkatli seçilmelidir. Öte yandan rüzgar yükleride hem değişken hem de dinamiktir. Bu nedenle Cam kalınlığı veya boyutu tespitinden sorumlu kişilerin bu faktörleri de göz önüne almaları gereklidir.

FOTOBLOK

Fotoblok nedir sorusunu şu şekilde cevaplayabiliriz; uluslararası ismi PVC Foam Board (PVC Köpük Pano)olan fotobloklar 3 mm5 mm ve 10 mm kalınlıkları bulunan ve hafifliği nedeniyle tercih edilen köpük malzemesidir.
Fotoğraf ve resim alanında uygulanan yeniliklerden bir tanesi olan fotobloklar, kazandırdığı pek çok avantaj ve yüksek kalite görüntü özelliği ile tercih sebebidir. Hafif bir malzeme olduğu için duvar montajı rahattır. Ayrıca çift taraflı bant yardımıyla dahi sağlam bir şekilde duvara sabitlenebilir.

Fotoblok baskı tekniği; resim ya da posterlerin, belirli kalınlıktaki özel yapı karton üzerine yapıştırılıp üzerine de laminasyon uygulanmasına dayanan bir yöntemdir. Bu işlem, posterinizin silinebilir özellik kazanmasını sağlar. Ayrıca posterinizi suya, toza ve kirlenmeye karşı korur. İsteğe göre arkasına destek ayağı da takılabilir.
Fotoblok malzeme, uzun ömürlüdür, ayrıca çerçeve ihtiyacını da ortadan kaldırır. Fotoblok uygulamalar, istenilen her boyutta tasarlanabilir; üstelik maliyet yönünden de oldukça caziptir. Fotobloklar, getirdiği bu gibi avantajlar nedeniyle, günümüzde oldukça sık kullanılan ve birçok malzemeye göre daha fazla tercih edilen bir uygulama yöntemidir.
Görsel baskı uygulamaları için ideal olan bu malzeme, kırmızı, mavi, sarı, yeşil, siyah ve beyaz renklerde plakalar halinde bulunur. Üzerine folyo uygulanabilir. Cut Out (Kes-Çıkar) kesimlerle geliştirilen ayaklı pano uygulamaları için de idealdir.
Fotoblok nerelerde kullanılır?
Fotoblok, özellikle fotoğraf ve grafik tasarım sunumlarında kullanılmaktadır. Sunumu, yapıldığı zeminden ayırır. Ayrıca mimarlık alanında bir maket malzemesi olarak da kullanılabilir. Görselin daha sağlam ve dik durmasını sağlar. Bu nedenle üstün standartlı bir dekorasyon malzemesi olarak, tüm iç mekânlarda rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca ilanlar, tablolar, afişler de fotoblok malzemenin en fazla kullanıldığı yerlerdir.
Uygun fiyatlı ve kaliteli fotobloklar kullanmak en az atıkla en fazla verimi elde etmenizi sağlamaya yardımcı olur. Piyasada çeşitli boylarda fotobloklar bulmak oldukça kolaydır. Bunun için önce kullanacağınız ölçüyü ve siyah ve beyaz renk seçeneklerinden uygun olanı belirlemeniz yeterlidir. Ayrıca internet mağazalarını ziyaret edebilir, soru sormak ve işlerinize en uygun malzemeyi seçebilmek için deneyimli kişilerden öneriler de alabilirsiniz.

DEKOTA

Toz PVC hammaddesinin içine ajan denilen kimyasallar homojen bir biçimde karıştırılarak çekme hattında üretilen levhalardır.Bu işlemin yapılmasındaki amaç malzemenin yoğunluğunu düşürerek birim başına kullanılan PVC miktarını azaltmak,böylelikle kaynakları daha doğru kullanmaktır. PVC foam levhalar piyasada dekota ya da foreks olarakta bilinirler.Tam Türkçe karşılığı köpük PVC levhadır.Hafif bir malzemedir.Dolayısıyla işleme,taşıma ve istifleme rahatlığı sunmaktadır.Malzemenin özgül ağırlığı düşürüldüğü için de sert pvc ye göre çok daha ekonomiktir. Alternatif üretilen mallara göre -köpük polistren,fotoblok vs. – hayli öndedir.Bu malzemelerden daha düzgün bir yüzeye sahiptir.Daha rijit,daha işlenebilir,daha uzun ömürlüdür.

PLEKSİ GLASS

Pleksi, renkli ve renksiz çeşidi bulunan plastik cam. Saydam ve yarı saydam olabilir. Kolay işlenebilen, kesilebilen delinebilen, hafif bir plastik yapısı vardır. Piyasada genellikle 1,5-2 5mm kalınlığında düz levhalar halinde bulunur. 90 °C sıcaklıkta ya da 90 °C - 115 °C de etüvde ısıtılarak yumuşatılır. Böylece kalıplanarak istenilen biçim verilebilir. Camdan daha dayanıklı ve hafiftir. Tek dezavantajı termodinamik bir yapıda olduğundan yanmaya karşı dayanıklılığı daha azdır.(Döküm) Pleksiglas, istenen her şekle rahatlıkla uygulanma imkânı verir.Pleksiglasların en büyük özelliği döküm levha olmasıdır. Pleksiglas kullanıcılarını imalat aşamasında zor durumda bırakmaz. Pleksiglas ekstruder lavhalar gibi kesimde, şişirmede ve şekillendirmede problem çıkarmaz. Genleşme katsayısı, yoğunluk, yumuşama noktası, sertlik gibi teknik özellikleri standartlara uygun ve polimer sayısı yüksektir.

RODAJ

Cam veya ayna kenarlarının 90° veya 45° eğimlerle perdahlanması işlemine düz rodaj, yay biçimde perdahlanması işlemine ise balıksırtı veya C rodaj denir.

UV BASKI

U.V. (ultraviole) baskı tekniği, güneş ışığına dayanıklılığı ile baskı çalışmalarının kurumasını kısıtlamak amacı ile kurutma süresini 1 sn.'den daha az süreye inmesi ve bununla birlikte boya özelliğinden dolayı güneşten solma gibi baskıya zarar veren nedenlerin ortadan kalkmasını sağlar.

ALUCOBOND

Alucobond, iki yüzü alüminyum levha ile kaplı plastik veya mineral dolgulu çekirdekten oluşan bir yüzü renkli alüminyum kompoze levhadır.

KOMPOZİT

Kompozit malzemeler iki veya daha fazla sayıdaki aynı veya birbirinden farklı gruptaki malzemelerin mikroskobik ya da makroskobik olarak birleşmesiyle oluşan ve birbirini tamamlayan bir malzeme türüdür.

RAL RENKLER

RAL (renk uzayı) RAL genellikle Avrupa'da kullanılan bir renk eşleştirme sistemi. Renkleri tariflemek amacıyla geliştirilmiştir. Günümüzde genellikle boya sektöründe kullanılmakla beraber diğer sektörlerde de sıklıkla kullanılmaktadır.

PANORAMİK

Panorama, bir alanın geniş açıyla herhangi bir görünümüdür. Boyama, çizim, fotoğraf, film / video veya üç boyutlu bir modelde uygulanabilir. Ayrıca, hareketli resim terimi (pan, pannig, panama; kamerayı döndürerek elde edilen görüntü) panoramadan türetilmiştir. Kelime aslında İrlandalı ressam Robert Barker tarafından Edinburgh'un panoramik resimlerini tanımlamak için icat edilmiştir. Silindirik bir yüzeye gösterilen resimler, silindirin içinden incelenmiştir. Bu çalışmalar 1792 yılında Londra'da panorama adıyla sergilendi. Büyük boyutlu panoramaları sergilemek amacıyla inşa edilen yapılara panoramik yapılar denir. Silindir biçiminde olan ve ışığı üstten alan bu yapılarda, resim tüm düşey yüzeyleri kesiksiz olarak kaplar ve silindirin tabanında bulunan yükseltilmiş bir platformdan seyredilirdi. Bu türden ilk gösteri 1799'da Paris'te R. Fulton tarafından yapılmıştır. Panorama yapılarında genellikle doğal görüntüler ve savaş sahneleri sergilenirdi. 19. yüzyılda, panoramik resim ve modeller, manzara ve tarihi olayları temsil etmenin popüler bir yoluydu.